Actualitate Național Social

Supraviețuire la limită (2)

În data de 2 ianuarie 2020 v-am povestit despre Virgil, persoana care a intrat în atenția Asociației ,,Ridică-te și umblă!’’, asociație membră a Consiliului Național al Dizabilității din România. Virgil își câștiga existența adunând peturi. În urma degerăturilor, în luna februarie 2019 i-a fost amputat un picior.

Voluntarii  Asociației ,,Ridică-te și umblă!’’ l-au consiliat și însoțit în demersul obținerii Cărții de Identitate. Elena și Sandu Uța l-au dus la spital mai multe zile pentru tratarea infecției piciorului amputat.

În episodul trecut ați văzut cum voluntarii l-au curățat pe Virgil și l-au îmbrăcat în haine curate, aduse de ei. De asemenea, i-au adus un pat nou, lenjerie curată, au curățat camera și au pus lucrurile în ordine.

În dimineața zilei de 6 ianuarie, după numai cinci zile, camera este în aceeași dezordine, dar Elena, Sandu și Dumitru Dobra dau dovadă de empatie. Îi spun lui Virgil că trebuie să-l spele, să-l tundă și să-l bărbierească, pentru a putea fi găzduit temporar într-un adăpost. El pare să fi așteptat această veste, colaborează cu ei. Elena îi pregătește haine curate pe care să le îmbrace după baie, iar Sandu îl încalță.

De multe ori Virgil e confuz, iar Elena îmi spune cu deosebită căldură umană că nu e hrănit, că are nevoie de înțelegere, dragoste și ajutor să se pună pe picioare.

Eu văd un om al străzii fără nicio speranță și cu nici cea mai mică dorință de schimbare.

Virgil zâmbește după ce a fost tuns și bărbierit
Virgil zâmbește după ce a fost tuns și bărbierit

De parcă nu era de ajuns situația grea a lui Virgil, Cantina socială a sistat masa până la reînnoirea contractului cu primăria.

Pentru că ora stabilită cu administratorul adăpostului era 17, Elena, Sandu, Dumitru și Virgil au mâncat la o autoservire, apoi Elena i-a cumpărat lui Virgil câteva alimente.

Mi-aș fi dorit să vă spun ce frumos  s-a încheiat ziua lui Virgil și a voluntarilor, dar nu e așa. În adăpost nu mai era nicio cameră liberă la parter, iar să ajungă la etaj, Virgil ar fi trebuit să urce multe trepte înalte și înguste. El este acum în camera cu acoperiș, ușă și ferestre simbolice.

Voi continua să scriu despre Virgil. Reușesc voluntarii să-l includă pe Virgil în sistemul de protecție socială? Dorește Virgil să-și schimbe viața, să fie responsabil și să-și poarte de grijă, atât cât poate?

Materialul video rezultă din rezumatul transmisiilor directe pe Facebook de către Elena, în data de 6 ianuarie 2020.

Urmărește episodul anterior

Supraviețuire la limită (I)

 

About the author

News

Add Comment

Click here to post a comment

Lasă un răspuns

Articole recente

%d blogeri au apreciat: