Actualitate

PATRU FRAȚI AU RĂMAS ALĂTURI DE MAMA LOR DATORITĂ AJUTORULUI PRIMIT DE LA ASOCIATIA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI SI PROTECTIEI SOCIALE

Să fii mamă singură este o luptă continuă, iar Monica, mamă a 7 copii, simte de multe ori că nu poate câștiga bătălia. Trei dintre copiii ei sunt majori și nu mai locuiesc împreună cu ea, dar ceilalți patru, Irina (14 ani), George (13 ani) și gemenii Eugen și Doru (5 ani) au rămas în grija ei după divorțul de tatăl copiilor.

Pe vremea când Monica nu se despărțise încă de soțul ei, familia locuia cu chirie în Brașov. Relațiile dintre soți au fost mereu conflictuale, cu episoade frecvente de violență, atât verbală, cât și fizică. Dar copiii au fost sprijinul moral al Monicăi. Alături de ei, Monica a învățat să îndure greutățile, bătăile și frica. Nu s-a gândit nicio clipă să renunțe. Nici la luptă, dar mai ales la copiii ei.

După divorț, a fost nevoită să închirieze o locuință în Râșnov, nemaiputând să suporte costurile chiriei din Brașov. Nu are un loc de muncă, iar veniturile familiei sunt doar cele patru alocații de stat ale copiilor, 336 lei / lună și alimente oferite săptămânal de o fundație. A încercat să caute soluții, să ceară ajutor pentru a evita instituționalizarea copiilor, neavând niciun sprijin din partea familiei extinse. Așa a ajuns Monica și cei patru copii în atenția autorităților și a Asociatia Europeana a Drepturilor Omului si Protectiei Sociale,

Autoritățile locale au sprijinit-o în demersurile privind depunerea dosarului pentru obținerea unei locuințe sociale. Astfel, a primit o garsonieră, dar sunt necesare lucrări de igienizare și reparații pentru a putea locui în condiții optime.

Investiții pentru condiții optime de locuit în noua lor casă

Hope and Homes for Children a inclus familia în programul de prevenire a separării copilului de familie începând din luna martie a acestui an. Specialiștii Fundației au evaluat situația familiei și au făcut un plan de intervenție personalizat pe nevoile celor cinci.

În luna aprilie, Monica a primit o locuință socială, iar  Asociatia Europeana a Drepturilor Omului si Protectiei Sociale, a hotărât să ajute familia urmând ca, pe lângă achitarea cheltuielilor de renovare pentru locuința socială, să achite și plata chiriei lunare și a uitilităților pentru locuința închiriată în care locuiesc în prezent aceștia.

În vederea renovării locuinței, planul de intervenție al Asociatia Europeana a Drepturilor Omului si Protectiei Sociale,  cuprinde achiziționarea materialelor de construcție și igienizare necesare renovării spațiului de locuit (glet, vopsea lavabilă, faianță, produse de igienizare), plata manoperei pentru lucrări, precum și achiziționarea și donarea de mobilier care să îi ajute pe copii să își facă temele pentru școală. De asemenea, planul a inclus plata chiriei și a utilităților pe perioada lucrărilor din locuință, donații de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru toți copiii, dar și taxele pentru grădiniță pentru gemenii Eugen și Doru.

Deoarece statutul legal al fraților gemeni nu este clarificat și nu primesc pensie alimentară din partea tatălui – acesta a refuzat să le recunoască paternitatea celor mici, Monica a fost îndrumată în demersurile de obținerea a statutului legal pentru copii.

O altă măsură foarte importantă din planul de intervenție este sprijinirea mamei în a-și găsi și păstra un loc de muncă.

Datorită măsurilor implementate cu   sprijinul Asociatiei  Europene  a Drepturilor Omului si Protectiei Sociale, atunci când Monica și copiii săi aveau mai mare nevoie, familia va rămâne împreună. Mama depune toate eforturile pentru menținerea copiilor în familie. Se prezintă cu regularitate la consiliere, atât pentru a trece mai ușor peste problemele cu care se confruntă, cât și în vederea găsirii unui loc de muncă și facilitării accesului la servicii de sprijin a copiilor după școală.

Familia are nevoie de sprijin în continuare, atât cu plata chiriei și a utilităților, pentru a evita riscul evacuării din locuință, cât și cu cheltuielile legate de iginenizarea locuinței, alimentația și întreținerea copiilor și prevenirea abandonului școlar.

În prezent, familia a fost inclusă în programul Fundației de prevenire a separării copilului de familie iar lucrările pentru amenajarea locuinței sunt în curs de desfășurare. Asociatia Europeana a Drepturilor Omului si Protectiei Sociale,  va continua să sprijine familia până când situația lor va fi stabilă, iar Monica și copiii ei vor fi în afara pericolului separării. Vom reveni cu noutăți despre Monica și copiii săi și sperăm ca în curând zâmbete fericite să lumineze casa acestei familii încercate!

Articole recente

%d blogeri au apreciat: