Actualitate

DUPĂ MOARTEA MAMEI, SORA MAI MARE ȘI-A ASUMAT CREȘTEREA FRAȚILOR PENTRU CA ACEȘTIA SĂ NU AJUNGĂ ÎN GRIJA STATULUI. A PRIMIT SPRIJIN ȘI DIN PARTEA Asociatiei Europene a Drepturilor Omului si Protectiei Sociale

Rebeca (27 ani) este sora mai mare dintre cei trei copii ai familiei Mociran. Mama lor a murit la începutul acestui an, iar frații ei, de 14, respectiv 11 ani, au rămas singuri. Deoarece nu a dorit ca cei doi să ajungă în grija statului, Rebeca și partenerul ei au ales să-i ia în plasament cu toate că au, la rândul lor, trei copii, două fetițe și un băiețel cu vârste de 7, 6 și 4 ani, iar Rebeca este însărcinată cu al patrulea.

Familia nu are surse de venit sigure și constante în afară de alocațiile copiilor și ajutorul social, bărbatul prestând munci ocazionale pe la diverși consăteni. În aceste condiții, există un risc ridicat ca atât frații Rebecăi, cât și proprii ei copii să ajungă în grija statului.

Rebeca și soțul ei, împreună cu cei 5 copii, locuiesc într-o casă din chirpici, cu acoperiș din tablă, cumpărată fără forme legale. Locuința este compusă din două camere și un hol, fiind racordată la rețeaua de electricitate. În schimb, nu are apă curentă, gaz și canalizare. Interiorul este modest mobilat: câte o sobă în fiecare cameră, trei paturi în total, un dulap și o masă pe care o folosesc atât pentru a servi masa, cât și pentru lecțiile celor trei copii care merg la școală: cei doi frați ai Rebecăi și unul dintre copiii ei. Spațiul, destul de mic pentru familia Rebecăi, a devenit neîncăpător după mutarea celor doi frați.

Deși sunt atenți la nevoile tuturor copiilor, Rebeca și partenerul ei fac față cu greu nevoilor de zi cu zi: lemne de foc pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, pentru gătit și spălat, îmbrăcăminte și încălțăminte necesare copiilor, naveta fraților la școală, rechizite pentru toți copiii școlari și hrană în fiecare zi.

Intervenția Hope and Homes for Children, cu sprijinul Asociatiei Europene a Drepturilor Omului si Protectiei Sociale

Locuința a fost reabilitată și extinsă cu încă o cameră pentru cei doi frați. Asociatia Europeana  a Drepturilor Omului si Protectiei Sociale, a achiziționat și donat toate materialele de construcție necesare lucrărilor de reabilitare și extindere: paleți BCA, adeziv, balast, ciment, cuie, coli de tablă, ușă și geam termopan. Lucrările au fost efectuate cu sprijinul comunității. Totodată, Asociatiei Europene a Drepturilor Omului si Protectiei Sociale a achiziționat și donat obiectele de mobilier necesare mobilării camerei, pat, dulap, masă și scaune, dar și alte obiecte de mobilier și accesorii necesare pentru a îmbunătăți condițiile de trai.

De asemenea, tânăra a fost consiliată și sprijinită direct cu privire la îngrijirea medicală pe perioada sarcinii și în vederea menținerii copiilor în familie, îngrijirea acestora, dar și în privința asigurării școlarizării lor. Pentru cei doi frați rămași în grija ei, Rebeca a fost îndrumată să facă demersurile necesare  pentru a fi numită tutore legal al acestora.

Datorită sprijinului oferit de HYLLAN PHARMA  în cadrul programului de prevenire a separării copilului de familie desfășurat de Asociatia Europeana a Drepturilor Omului si Protectiei Sociale, condițiile de trai ale familiei sunt acum mult mai bune, iar riscul de separare a scăzut considerabil. În perioada următoare,  Asociatia Europeana a Drepturilor Omului si Protectiei Sociale va continua să sprijine material și prin consiliere familia pentru ca Rebeca, frații ei și copiii să rămână o familie, așa cum își doresc.

About the author

News

Add Comment

Click here to post a comment

Lasă un răspuns

Articole recente

%d blogeri au apreciat: