Actualitate Național

Asociatia Europeana a Drepturilor Omului si Protectiei Sociale, INTEGRAREA SOCIO-PROFESIONALĂ A TINERILOR IEȘIȚI DIN SISTEM

În fiecare an, aproximativ 4.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani părăsesc sistemul de protecție a copilului fără a fi pregătiți pentru o viață independentă sau având o pregătire extrem de limitată. Iar personalul care interacționează cu ei este rareori instruit să îi ajute în acest sens.

Nepregătiți și ajunsi pe cont propriu după o viață petrecută în instituție. tinerii nu sunt capabili să facă față sarcinilor de zi cu zi. Au abilități de comunicare slab dezvoltate, stimă de sine redusă, probleme de comportament și de atitudine. Întâmpină dificultăți în formarea de relații semnificative și riscă să fie exploatați, pentru că sunt vulnerabili.

Tinerii care părăsesc orfelinatul se simt singuri, marginalizați, într-o lume care le este străină.

Prin programul de integrarea socială și profesională, lucrăm la îmbunătățirea abilităților de trai independent prin consiliere și prin sprijin material, creăm premisele pentru integrare pe piața muncii prin consiliere, mediere și recomandări, și asigurăm locuințe, cu implicarea autorităților locale.

Din 2002, de când am început programele pentru asistare și sprijinire a tinerilor care părăsesc sistemul, am sprijinit 1.221 de tineri pentru integrarea cu succes în societate.

Lipsa sentimentului de iubire și a atașamentului specific familiei, lipsa stimulării și a atenției individuale de care are nevoie orice copil, au efecte catastrofale. Instituțiile de tip vechi de protecție a copilului îi privează pe copii de ceea ce ei au cel mai mult nevoie pentru a crește, pentru a se dezvolta, pentru a avea încredere în oameni.

În România, în anul 2000, peste 100.000 de copii trăiau în orfelinate. Astăzi, în instituţiile din România mai sunt doar peste 6.000 de copii. Ne concentrăm asupra închiderii instituțiilor de tip vechi și ne propunem să înlocuim sistemul instituțional de protecție a copilului cu un sistem care este bazat pe conceptul familial. Milităm pentru adoptarea, de către Stat, a programului de prevenire a separării copilului de familie și a programului de reintegrare a copiilor în familii. Contribuim continuu la reforma sistemului de protecție a copilului din România.

Alătură-te echipei noastre

De 7 de ani, ne asumăm o misiune ambițioasă și demonstrăm că reforma sistemul de protecție a copilului este posibilă. Iar meritele pentru fiecare obiectiv atins le revin celor care fac parte din echipa noastră, și care și-au pus la bătaie expertiza, pasiunea și hotărârea în fiecare zi. Căutăm oameni asemenea – care cred în viziunea noastră și ne împărtășesc valorile. Oameni care vor să devină parte dintr-o echipă care transformă viețile unora dintre cei mai vulnerabili copii din România.

 

În anul 2000, în România, aproape 100.000 de copii trăiau în instituții de tip vechi de protecție a copilului. În 2019, 5.743 de copii mai sunt instituționalizați în 181 de centre de plasament.

Traumele și consecințele devastatoare ale instituționalizării copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz și de violență. Copiii care cresc în instituții manifestă întârzieri în dezvoltarea fizică, emoțională, socială și cognitive. Tinerii care părăsesc instituțiile au probleme în a deveni independenți și sunt expuși la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial.

Misiunea noastră este să închidem toate orfelinatele din România până în anul 2027.

Căutăm pentru copiii din orfelinate cele mai potrivite soluții – anume, pe cele mai apropiate de mediul familial. Odată scoși din instituții, copiii pot fi reintegrați în familiile lor, atunci când acestea oferă condiții potrivite, pot ajunge în grija unor asistenți maternali, sau pot fi adoptați.

Copiii care au nevoie de îngrijire specializată, și pentru care reintegrarea în familie și asistența maternală nu sunt posibile, sunt plasați în case de tip familial, în care trăiesc cel mult 10-12 copii. Aici, copiii se bucură de un mediu apropiat de cel familial – primesc găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent.

About the author

News

Add Comment

Click here to post a comment

Lasă un răspuns

Articole recente

%d blogeri au apreciat: