Actualitate

Micuțul nostru prieten Costin a ajuns la cea de-a treia operație. Va face transplant medular înainte de a împlini 2 anișori

Vă mai amintiți de Costin Marian Ilie, puștiul care anul trecut, pe când nici nu împlinise un an de viață, a fost diagnosticat cu cancer de gradul IV la obraz, rinichi și măduva spinării? Puiul de om se pregătește să treacă acum printr-unul dintre cele mai grele hopuri din viața sa. În mai puțin de o lună, micuțul va face nu unul, ci două transplanturi medulare în urma cărora starea lui precară de sănătate s-ar putea îmbunătăți și, cu ajutorul Celui de Sus, ar putea chiar să ducă spre vindecare.

A trecut un an din ziua în care părinții lui Costin au aflat că mezinul familiei suferă de o boală gravă, care i-a afectat, pe rând, obrazul, abdomenul și măduva spinării. A fost cea mai neagră zi a vieții lor, în care au simțit că totul se prăbușește. Credeau că nimic nu mai are rost pe această lume și se întrebau încontinuu de ce oare li se întâmplă asta. Ușor, ușor însă, au realizat că nu-și pot plânge de milă și că varianta cea mai bună este să înceapă să caute răspunsuri și soluții pentru a-și ajuta copilul.

După episodul de la Facultatea de Stomatologie pe care vi l-am povestit în luna mai, unde copilul a fost supus unei incizii pentru extirparea unui hematom care era de fapt o tumoare malignă, Costin a ajuns la Spitalul de Urgență pentru Copii Marie Curie. Aici, a făcut, într-o primă fază, doar chimioterapie, iar tratamentul a dat roade, la început tumoarea din abdomen micșorându-se considerabil. Însă, pentru că a rămas activă, medicii au decis să intervină chirurgical în încercarea de a o extirpa. După operația care a avut loc în august, mama avea să primească prima veste bună. Doctorii reușiseră să scoată întreaga tumoare, care era de dimensiunea unei nuci, lăsând locul curat ca lacrima.

“Îmi venea să dansez de bucurie. Mă gândeam că ușor, ușor, vom rezolva și tumoarea de la obraz – care din fericire devenise inactivă în urma curelor de citostatice – și că vom găsi o soluție și pentru măduva lui, afectată și ea de boală. Dar nu a fost tocmai cum am sperat”, povestește mama lui Costin.

Șansele de însănătoșire sunt de 50-60%

După intervenția chirurgicală micuțul ar mai fi avut nevoie de câteva cure de citostatice, dar substanța de care avea el nevoie lipsea în acea perioadă din toate unitățile spitalicești. Tocmai din acest motiv a fost lăsat să plece acasă, urmând să se întoarcă atunci când spitalul primea citostaticele de care avea nevoie băiatul. Au trecut astfel mai bine de două luni până în ziua în care Costin a putut beneficia, din nou, de chimioterapie.

Prin luna octombrie, știind că problema cu burtica este rezolvată, mămica micuțului s-a gândit că este timpul să încerce să-i vină de hac bolii și din cel de-al treilea loc în care își făcuse “culcuș”, și anume din măduva spinării. Astfel, au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, unde au aflat că singura soluție este transplantul medular. Însă tot aici aveau să afle, în urma unui examen PET-CT, că tumoarea din abdomen a recidivat.

“Aș face orice să-l văd sănătos și n-am să mă opresc până nu se va realiza acest lucru. Dacă găsim soluții, atunci mergem înainte, clar! Acum ne ocupăm de măduva spinării. Medicii mi-au spus că are nevoie de două autotransplanturi și că șansele de însănătoșire în urma acestora sunt doar de 50-60%. Dar dacă altă soluție nu avem, atunci ce ar mai fi de făcut? Dumnezeu e mare și bun, iar eu trag speranțe că totul va fi bine. Și mă uit și la Costin, care este un copil pozitiv și plin de energie, în ciuda bolii care i-a afectat trupușorul”, spune mămica puiului de om care pe 26 februarie va împlini 2 anișori.

În încercarea de a găsi cele mai bune soluții, femeia a trimis dosarul medical al fiului ei și la câteva clinici din străinătate, însă pentru că toate au dat cam același răspuns și ofereau cam tot ce se oferă și la noi, a decis să rămână să-și trateze fiul în țară.

Mămica lui Costin a fost deja informată de cadrele medicale de la Institutul Fundeni că înainte și după efectuarea transplantului vor sta aproximativ 30 de zile într-o cameră sterilă din spital, loc în care vor avea acces doar medicul și asistenta. I s-a spus că pentru zilele dinaintea transplantului și pentru câteva imediat următoare, vor avea nevoie, atât ea, cât și micuțul pacient, de 7 pijamale noi, 7 perechi de chiloței, 7 perechi de șosete, 7 prosoape, 7 săpunuri, 7 sticluțe de șampon, toate noi și sterilizate. Condițiile sunt extrem de drastice, deoarece pacientul stă câteva zile fără măduvă și orice infecție îi poate fi fatală.

Pentru toate acestea, dar și pentru multe alte cheltuieli pe care le vor avea în următoarea perioadă, familia micuțului are nevoie de ajutorul nostru.

About the author

News

Add Comment

Click here to post a comment

Lasă un răspuns

Articole recente

%d blogeri au apreciat: