Actualitate

Deși este la a cincea recidivă a bolii care îi macină obrazul, Talida este în continuare optimistă și luptă pentru viața ei

Vă mai amintiți de micuța Talida, fetița din Drobeta-Turnu Severin care la 5 anișori a fost diagnosticată cu neuroblastrom, după ce, în primă fază, medicii le-au spus părinților că fiica lor are obstucție nazală? Copila, care după trei intervenții chirurgicale spera că în sfârșit a scăpat de boala cumplită care a pus stâpănire pe trupușorul ei firav, a aflat, cu doar câteva zile înainte de Crăciun, că boala a recidivat și că nu mai poate fi operată în România.

Haideți să o ajutăm să scape de cancer și să redevină un copil sănătos!

În urmă cu aproximativ 7 luni, vă spuneam că Talida Virginia Găman avea nevoie de aproximativ 20 de mii de euro pentru o operație fără de care zilele i-ar fi fost numărate. Oamenii cu suflet mare au sărit atunci în ajutorul micuței și astfel, la începutul lunii august, a avut loc intervenția chirurgicală care s-a încheiat cu succes. Părinții au sperat că au pus astfel capăt celui mai greu capitol din viața lor, dar nu a fost deloc așa.

Să vă reamintesc, însă, cum a început totul. La scurt timp după ce a împlinit 5 ani, Talidei a început să-i curgă nasul. Prezenta simptomele unei răceli, însă pentru că episodul se prelungea, părinții au dus-o la medicul pediatru. ”O banală răceală” aveau să audă de la acesta. Însă din cauza că ”răceala” nu mai trecea, iar mama observase că în năsucul fetei a crescut ceva – care arăta ca o bucată de carne – au mers la ORL. Primul diagnostic a fost de polipoza nazală – obstrucţie nazală însoţită de secreţie nazală constantă. ” Specialistul ne-a spus că trebuie operată, dar când va fi un pic mai cald afară. Însă după ce am observat că Talidei a început să-i curgă și puroi din năsuc, ne-am întors la medic. Acesta, depăşit un pic de situaţie, ne-a recomandat să mergem fie la un spital din Timişoara, fie la unul din Capitală”, își amintește Mariana, mama fetei.

Au mers la Timișoara, însă nici aici nu au reuşit să afle cu ce problemă de sănătate se confruntă fiica lor. După mai multe drumuri făcute între Drobeta şi Timişoara, pe la diferiţi medici, părinţii au hotărât să o ducă pe Talida în Bucureşti. Și chiar în ziua în care a ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu, copila a fost operată de urgenţă de polipoză nazală. Așa au aflat că, de fapt bucăţica de carne care îi ieşea din năsuc, era o tumoare. Biopsia avea să arate că tumoarea nu era de natură cancerigenă, astfel încât copila a fost externată și a plecat acasă. După doar o lună , tumoarea a reapărut, iar părinții s-au văzut nevoiți să se întoarcă la spitalul Grigore Alexandrescu. A urmat, așa cum era de așteptat, o nouă intervenție. Din nefericire, de această dată, biopsia a ieşit cu semnul întrebării. Micuța Talida era suspectă de cancer. ”Nu ieșeau toți marcării tumorali, iar noi ne rugam și speram să nu fie cancer. După doar două săptămâni de la a doua operație, tumoarea din nas a reapărut și odată cu ea și o gâlmă la gât, o adenopatie în termeni medicali. De data aceasta medicii au decis să nu mai intervină chirurgical și ne-au trimis la Institutul Fundeni. După nenumărate investigații făcute aici, a sosit și diagnosticul: neuroblastrom. Mai mult decât atât, medicii ne-au spus că fiica noastră mai are doar câteva luni de trăit, că tumoarea vine cel mai probabil de la creier și că nu se mai poate face nimic. Și așa fost început coșmarul”, adaugă mămica Talidei.

Au urmat 12 ședințe de chimioterapie și 28 de radioterapie. În urma acestora tumorile s-au micșorat mult, însă scanarea PET- CT făcută la scurt timp avea să arate că formațiunile, desi mici, sunt în continuarea active (cancerigene). Atunci părinții Talidei au fost îndrumați către spitalul Monza pentru o nouă operație, însă pentru intervenția de aici aveau nevoie de 20.000 de euro.  Au apelat la Fundația Ringier și la toate cunoștințele lor și au reușit să strângă bănuții necesari. Astfel, în luna august a anului trecut, copila trecea printr-o nouă intervenție chirurgicală, a treia. Însă minunea nu a ținut prea mult nici de această dată. Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, la toaleta nazală pe care i-o făcea micuței de câteva ori pe zi, mama a observat că ceva este în neregulă. Și-a luat fiica pe sus și s-a reîntors la unitatea din București, sperând totuși să nu se confrunte cu o nouă recidivă.  Dar, din nefericire, medicul de la Monza i-a confirmat femeii că tumoarea a recidivat și că singura opțiune pentru o nouă intervenție este la clinică din străinătate. Femeia nu a stat nici o secundă pe gânduri și a trimis dosarul la mai multe clinici din Italia, Turcia și Franța, urmând să-l trimită și la două, trei clinici din Germania. Răspunsurile nu au întârziat să apară. Atât turcii, cât și italienii sunt gata să o primească pe Talida și să-i ofere șansa de care are atâta nevoie. Însă pentru a putea pleca în una dintre țările în care se poate vindeca, copila are nevoie de bani. Cei care doresc să o ajute pe micuța care în luna februarie va împlini 7 ani pot dona 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul ”Talida”.

About the author

News

Add Comment

Click here to post a comment

Lasă un răspuns

Articole recente

%d blogeri au apreciat: