Social

Scaunul rulant, mobilitate si participare activa

S

Fundația Motivation România a desfășurat în București, întâlnirea cu tema „Scaunul rulant – mobilitate și participare activă”, realizată în România cu sprijinul Societății Internaționale a Profesioniștilor în Scaune Rulante (ISWP).

La nivel mondial, peste 70 de milioane de persoane au nevoie de un scaun rulant și doar 5-15% dintre acestea au acces la unul. Pentru persoanele cu dificultăți de mers, un scaun rulant poate înseamna diferența dintre a sta singur în casă și a-și face prieteni, dintre a renunța la școală și a fi instruit, dintre a primi toată viața un ajutor insuficient de la stat și a trăi cu demnitate mergând la serviciu, dintre a avea probleme de sănătate și a trăi mai mult.

Acestea devin posibile cu ajutorul scaunului rulant care are un rol esențial în mobilitatea persoanelor cu dizabilități și reprezintă șansa participării acestora în familie, în comunitate, la activități profesionale, la activități sportive, recreative și culturale.

Scopul întâlnirii este de a analiza progresele și a identifica provocările în domeniul furnizării scaunelor rulante pentru ca, în viitor, să se atingă standarde de calitate în vederea satisfacerii nevoilor persoanelor cu dizabilități.

Experți în domeniu au dezbătut situația din România, iar concluziile vor constitui bazele unui plan strategic de dezvoltare a sectorului scaunelor rulante în țara noastră. Întâlnirea a adus împreună utilizatori de scaun rulant și profesioniști din organizațiile de profil: servicii sociale publice, organizații neguvernamentale, Casa Națională / Județeană de Asigurări de Sănătate, servicii medicale, furnizori de echipamente medicale, facultăți de kinetoterapie, organizații internaționale.

Fundația Motivation România s-a înființat în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități din România, sprijin pe care l-a oferit neîntrerupt până în prezent.

Din 1995, Motivation România a readus speranța într-o viață împlinită și libertatea de mișcare unui numar de peste 14.500 de copii și adulți cu dizabilități.

Serviciile pe care le oferă acoperă o gama largă de nevoi ale copiilor și adulților cu dizabilități, de la echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă, alături de un instructor în fotoliu rulant.

Programele Fundației Motivation pun accent pe integrarea socială, educațională și profesională, prin consultanța pentru accesibilizarea spațiilor, medierea integrării în muncă, îngrijire în centrul de zi sau activități de petrecere a timpului liber – sport adaptat, evenimente culturale etc.

Una din cele mai importante inițiative a fost aceea de a dezvolta servicii de îngrijire în comunitate pentru copiii cu dizabilități dezinstituționalizați. Începând din ianuarie 2003, prin programul Impact a transferat 37 de copii cu dizabilități din Centrul de Plasament Tâncăbești (Ilfov). Dintre aceștia, 27 traiesc in casele de tip familial Motivation.

Pentru copiii săi a dezvoltat servicii de recuperare medicală și psihologică, un centru de zi și un atelier ocupațional. Le oferă sprijin educațional în propriul centru de zi, în școli speciale și școli publice. Organizează tabere și alte activități menite să le ofere copiilor și tinerilor o viață cât mai aproape de cea dintr-o familie.

About the author

News

Add Comment

Click here to post a comment

Lasă un răspuns

Articole recente

%d blogeri au apreciat: