Național

Efortul global de a scoate copii din orfelinate câștigă impuls

In 1990 România făcea înconjurul lumii cu imagini care îți sfâșiau sufletul, în care vedeai copiii din „casele de copii” legați, malnutriți, bătuți sau care erau închiși ca animalele sălbatice.

In 2017, de la 100.000 de copii instituționalizați acum avem 7000 de copii în centrele de plasament iar acest rezultat a atras atenția presei internaționale.

DGASPC Sector 4, prin dna. Mihaela UNGUREANU este în prim planul acestui material de excepție realizat de una dintre cele mai mari agenții de presă internaționale, Associated Press.

Este o recunoaștere dincolo de orice premiu sau distincție atunci când jurnaliști de talie internațională vin să întrebe: „Cum ați reușit?!” Și mai mult, este PRIMUL material de presă de după 1990 în care România este dată ca exemplu pozitiv în integrarea acestor copii în structuri de tip familial. Suntem mândri că am contribuit la această nouă imagine a României peste hotare.

În întreaga lume, eforturile intensive sunt în curs de desfășurare pentru a scoate copiii din orfelinate. Bulgaria și fostele republici sovietice din Georgia și Moldova au făcut progrese. China spune că a făcut-o. Rwanda va deveni prima țară africană care va elimina orfelinatele. Dar este un obiectiv care rămâne evaziv în multe alte țări

BUCUREȘTI, România – Jucării moi pe paturi și postere pe pereți. Nu mai mult de trei copii într-o cameră. Una dintre fetele care trăiesc în casa cu patru dormitoare își găsește machiajul pentru ziua ei de naștere.

În acest grup de acasă pe o stradă cu flori din București, coșmarurile orfelinate din România par departe.

Poveștile de groază, împreună cu imaginile copiilor cu ochi goi, care se aflau pe rând pe rândul de paturi dărăpănate, au apărut rapid după desființarea din 1989 a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu: conturi șocante ale mii de copii bătuți, înfometați și umiliți în condiții de supra- a alerga în orfelinate.

„Nu a existat nici o încălzire, nici ferestre, nici așternut, nici apă curgătoare”, a reamintit Rupert Wolfe Murray, jurnalist independent britanic care a însoțit un convoi de ajutor care a ajuns la o instituție pentru copiii cu dizabilități imediat după căderea lui Ceaușescu. Într-un singur an, în anii 1980, 30 de copii au murit de frig, malnutriție și boală, potrivit dosarelor găsite la orfelinat, a declarat Rupert, care sa alăturat efortului de ajutor acolo, după ce a văzut condițiile îngrozitoare.

Flash înainte pentru azi. Numărul de copii din orfelinatele din România a scăzut de la peste 100.000 la aproximativ 7.000, cu scopul de a închide toate dotările vechi până în anul 2023. Legi de copii au fost reunite cu familiile lor, plasate în case de tip foster sau mutate la familii vesele – case cu stil organizat de personal bine instruit, precum cel din Districtul 6 al Capitalei.

În întreaga lume, eforturile intensive sunt în curs de desfășurare pentru a scoate copiii din orfelinate. Bulgaria și fostele republici sovietice din Georgia și Moldova au făcut progrese. China afirmă că acum este capabilă să ofere îngrijire pentru trei sferturi dintre orfanii săi și copiii abandonați prin intermediul unor case foster sau adopție. Rwanda va deveni în curând prima țară africană care va elimina orfelinatele.

Dar este un obiectiv care rămâne nesoluționat în multe alte țări – în India, unde abundă puține orfelinate în mod privat, iar în Nepal și Haiti, unde operatorii de orfelinate lipsiți de scrupule plătesc uneori părinților să renunțe la copiii lor și apoi să profite de donații din partea străinilor simpatici.

Dar grupurile de ajutor care lucrează pentru eliminarea treptată a orfelinatelor consideră că impulsul este pe partea lor.

„Ne aflăm aproape la marginea realizării unei mișcări globale – punând orfelinatele înapoi în cărțile de istorie”, a spus dr. Delia Pop, directorul român al advocacyi globale cu Hope and Homes for Children din Marea Britanie, care a lucrat la dezmembrarea orfelinatelor 30 de țări.

Nu există o înregistrare exactă globală a copiilor care trăiesc în orfelinate. Cea mai recentă estimare a UNICEF este de 2,7 milioane, însă agenția declară că multe țări nu numără copii cu exactitate în orfelinatele private.

Indiferent de tipul de facilitate, 80-90% dintre copiii din ele au cel puțin un părinte viu, potrivit UNICEF.

„Cel mai adesea, sărăcia îi conduce pe aceste familii în afară”, a spus Shannon Senefeld de la Serviciile Catolice de Ajutor. „Părinții cred că … copilul lor va primi un mod de viață mai bun dacă trăiesc într-un orfelinat”.

Sursa: https://www.seattletimes.com/nation-world/global-effort-to-get-kids-out-of-orphanages-gains-momentum/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article_title_1.1

About the author

News

Add Comment

Click here to post a comment

Lasă un răspuns

Articole recente

%d blogeri au apreciat: